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Virtual Office Hours – Questions and Answers 
 

Question Answer 
It is our understanding that authorization will only be 
required for those items that require it now via fee for 
service Medicaid.  Can you please confirm? 

PHPs can require authorizations for services for which it is 
not required currently, if the criteria for the authorization 
is not more restrictive than the current criteria. 

Can you please confirm if NC MCOs will be allowed to 
implement restricted/limited pharmacy networks (in the 
managed Medicaid program? For example, a network 
that only includes one national pharmacy chain provider 
etc. 

First, Session Law 2015-245 provides that “PHPs may not 
exclude providers from their networks except for failure 
to meet objective quality standards or refusal to accept 
network rates.”  Additionally, per Session Law 2018-49, 
the General Assembly applied a statute from the 
insurance statutes, G.S. §58-51-37, Pharmacy of Choice, 
which basically requires a PHP to open its pharmacy 
network to any pharmacy willing to accept the PHPs 
network rates. So, this means that independent 
pharmacies must be allowed to participate in a PHP’s 
network if the pharmacy accepts the network rates and 
meets a PHP’s objective quality standards. 

I am trying to determine if behavioral health services will 
still be billed through the Local Management Entities, or 
will this also transition to the Prepaid Health Plans?  This 
may not be the appropriate email for this question, but I 
had difficulty locating a name and had no luck trying to 
use the available phone numbers.  And I’d like to get an 
answer verses having to do the hour “virtual office” 
meeting.    
 
I work at Appalachian State University and help support a 
community psychology clinic that offers outpatient-based 
counseling services with a licensed clinical psychologist.  I 
need to know if we should continue to work with Vaya or 
if we need to credential her through the prepaid health 
plans.  Any assistance would be greatly 
appreciated.  Thanks.   

Please visit the site, which provides specific details about 
Tailored Plans: 
https://files.nc.gov/ncdhhs/documents/files/BH-IDD-
TailoredPlan_ConceptPaper_20181109.pdf?CkZhWxchGe
NGBa2wXQSrSwWPrqi41aVP 

Will we have a specific representative from each PHP that 
we can reach out to with problematic issues and 
escalations? 

The contact information for each PHP's NC Medicaid Reps 
can be accessed via the NC DHHS website at 
https://medicaid.ncdhhs.gov/health-plan-contact-
information 

I am struggling to get in touch with anyone from United 
Healthcare.  The number provided online takes me to a 
representative who knows nothing about United Health 
care being a Medicaid provider.  Please help 

The contact information for each PHP's NC Medicaid Reps 
can be accessed via the NC DHHS website at 
https://medicaid.ncdhhs.gov/health-plan-contact-
information 

https://files.nc.gov/ncdhhs/documents/files/BH-IDD-TailoredPlan_ConceptPaper_20181109.pdf?CkZhWxchGeNGBa2wXQSrSwWPrqi41aVP
https://files.nc.gov/ncdhhs/documents/files/BH-IDD-TailoredPlan_ConceptPaper_20181109.pdf?CkZhWxchGeNGBa2wXQSrSwWPrqi41aVP
https://files.nc.gov/ncdhhs/documents/files/BH-IDD-TailoredPlan_ConceptPaper_20181109.pdf?CkZhWxchGeNGBa2wXQSrSwWPrqi41aVP
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What is the status of the PHP Provider Manuals? Can you 
advise which have been approved?  

Four Provider Manuals are still under review between the 
Plans and the Department. AmeriHealth is the only 
Provider Manual approved at this time. Exact timing of 
approval of the other four are dependent of approved 
changes. 

How will providers access fee schedules from each 
contract/heath plan so that we can ensure we are billing 
correctly? 

Providers can access fee schedules on the NC DHHS 
website at https://medicaid.ncdhhs.gov/fee-schedule-
index 

Will existing authorizations in place when managed care 
rolls out be honored/Grandfathered? If so; how will the 
PHPs be made aware of the authorizations so that 
payment can be made? 

For managed care enrolled beneficiaries, PHPs must 
establish and maintain a referral and prior authorization 
process with the Advanced Medical Home at its center. 
Providers will request prior authorization as necessary 
from the PHP with which the beneficiary is enrolled, using 
a standardized prior authorization request form 
developed by the Department.  PHPs must cover benefits 
in an amount, duration, and scope no less than those 
covered under current clinical coverage policies.  In 
addition, the PHP must honor existing and active prior 
authorizations on file with the North Carolina Medicaid or 
NC Health Choice program for the first ninety (90) days 
after implementation to ensure continuity of care for 
Members. 

Will Pharmacy authorizations remain the same? Yes, Pharmacy authorizations will remain the same. 
Will all providers who are currently enrolled with NC 
Medicaid in NC Tracks be considered "credentialed" for 
PHPs, or will we have to credential all our providers prior 
to PHP go-lives? We've called multiple people & have 
been unable to get an answer to this question.  

Yes, all providers who are currently enrolled/credentialed 
in NCTracks will be shared with the PHP's. Providers will 
still need to contract with the PHP's. 

 I got all printing information from United but was unable 
to connect with contract administrators for behavioral 
health. Region 1. I met with the organization twice at 
MAHEC, but all the numbers do not work. 

Please provide contact information so this concern can be 
escalated to United. 

Can you please say once again how we search for 
providers contacts? It was help/plan/contact. I want to be 
sure to have that link. Thanks 

Please see the link below: 
https://medicaid.ncdhhs.gov/health-plan-contact-
information 

It has communicated that there will be the same form to 
request Prior Auths across each PHP. However, will this 
PA only apply to specific plan. If a beneficiary switches 
plans, will a new PA need to be obtained? 

PHPs are required to honor previously adjudicated PAs by 
the source PHP if the service end date is after the 
receiving PHP effective date. 

Say a beneficiary does not choose a health plan on their 
own & are auto assigned a plan. Do you foresee any 
issues with them being assigned to a plan their current 
PCP is not a part of? As a provider we would be 
concerned with billing issues if something like this may 
happen. 

No, the department does not foresee this as an issue. Per 
the PHP Auto Assignment Logic, Rule 3 is assigning the 
beneficiary based on their current or historic PCP. The 
only scenario this would not occur, is if the provider is 
contracted with a health plan that is not in the 
beneficiary’s region. 

Will NCTracks continue to be available for filing claims for 
our cases state-wide or will we need to use a different 
filing mechanism with each PHP and Regional contract? 

PHP's will reimburse for services rendered to a member 
in managed care. Billing for Medicaid direct 
services/members will stay the same (via NCTracks). 

https://medicaid.ncdhhs.gov/health-plan-contact-information
https://medicaid.ncdhhs.gov/health-plan-contact-information
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If a patient previously lived in a Phase 1 county but has 
now relocated to a Phase 2. What should they do to 
update their information? And are they able to receive 
care in their new place of residence? Are they able to 
receive care at an office that has not gone live yet, 
without any issues for the patient? 

Per normal processes today, beneficiaries are required to 
inform their DSS county when they have moved.  A 
beneficiary seeks services from a practice that is part of 
Phase 2 launch if the service is covered by the State Plan 
and the provider is enrolled in Medicaid. 

What does "AMH" stand for? AMH is an acronym for Advanced Medical Home. 
Do you know if the private companies will have different 
policies regarding pre-approval etc.? 

PHPs are required to use the State Clinical Coverage 
Policies as the standard guide.  PHPs may have differing 
policies regarding prior approval, but they must meet the 
minimum requirements set forth by the NC Medicaid 
State Plan  
 

Some patients have commercial insurance provided by an 
employer but also have Medicaid as a secondary 
payer.  Will this scenario continue?  If so, will the 
individual with secondary Medicaid participate in a 
Standard Plan or NC Medicaid Direct? 

Beneficiaries with commercial insurance may be eligible 
for Standard Plan enrollment, and Standard Plans would 
be the secondary payer.  
 
Generally, beneficiaries enrolled in Medicaid, however, 
will remain in NC Medicaid Direct as defined in SL 2018-
49. 

Will the PHP a consumer chooses post in NC-Tracks prior 
to the 11/1 date or will we have to wait until 11/1 to 
verify eligibility and determine what PHP consumers have 
chosen? 

Providers will have to wait until 11/1.  Currently, 
NCTracks does not show future eligibility. 

When can we see the provider manuals from 
AmeriHealth? 

Providers may request a provider manual from each of 
the PHPs, including the final versions and draft versions if 
the PHP's manual is still under review. 

If a consumer needs to change from a standard plan to a 
tailored plan, has the Enrollment Broker developed an 
electronic form that we as providers can submit to assist 
in the process of getting this changed? Is it possible to get 
the change expedited? What is the timeframe that it 
takes to make this change? 

There will be a form on the website that can be 
completed and sent in. If there is an urgent need for a 
service and there is a service authorization request 
attached to the Provider form. Timelines are being 
finalized. 

Are behavioral health providers subject to the rate floor? Rate floors extend to physicians and physician extenders. 
All other provider types would not be subject to the rate 
floor. 

Another question, there was a comment about fee 
schedules where the speaker said the current fee-per-
service rates will be met for a few types of providers. I did 
not hear anything about independent providers (e.g., 
speech therapists). 

Rate floors extend to physicians and physician extenders. 
All other provider types would not be subject to the rate 
floor. 

It has been communicated that the same form will be 
used to request Prior Authorizations across each PHP. 
However, will this PA only apply to specific plan? If a 
beneficiary switches plans, will a new PA need to be 
obtained? 

PHPs are required to honor previously adjudicated PAs by 
the source PHP if the service end date is after the 
receiving PHP effective date. 
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does the readiness review include the provider manual? Ensuring that all PHPs have complete and approved 
provider manuals will be included as a part of the 
Department's readiness review. 

Say a beneficiary does not choose a health plan on their 
own & are auto assigned a plan. Do you foresee any 
issues with them being assigned to a plan their current 
PCP is not a part of? As a provider we would be 
concerned with billing issues if something like this may 
happen. 

No, the department does not foresee this as an issue. Per 
the PHP Auto Assignment Logic, Rule 3 is assigning the 
beneficiary based on their current or historic PCP. The 
only scenario this would not occur, is if the provider is 
contracted with a health plan that is not in the 
beneficiary’s region. 

Will these types of virtual office hours, live webinar 
updates, and continuing support be provided for the 
phase 2 regions? 

Yes, the virtual office hours, live webinar updates, and 
training support will be provided for the phase 2 regions. 

If the patient discovers their preferred PCP doesn't take 
their plan, how does the patient get care when they are 
waiting for the switch to become effective from MCO A 
to MCO B? 

The patient would either see their assigned PCP in MCO A 
to receive services or referrals, or see another eligible 
primary care doctor within MCO as network. Once they 
transfer to MCO B they can see their preferred PCP once 
they are in network. 

If a patient previously lived in a Phase 1 county but has 
now relocated to a Phase 2. What should they do to 
update their information? And are they able to receive 
care in their new place of residence? Are they able to 
receive care at an office that has not gone live yet, 
without any issues for the patient? 

Per normal processes today, beneficiaries are required to 
inform their DSS county when they have moved.  a 
beneficiary can go to a practice that is part of Phase 2 
launch if the service is covered by the State Plan and the 
provider is enrolled in Medicaid. 

 


