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NC Medicaid 

 

Provider Network and Contracting Guidance  
Frequently Asked Questions 

This document is intended to be a companion piece to the Provider Network and Contracting Guidance for 
Prepaid Health Plans, LME/MCOs contracted for Behavioral Health I/DD Services for Medicaid Direct, 
Partners/Subcontractors and Providers, v1.0 (the Guidance) dated 1/26/2022. 

The following are responses to questions received from stakeholders and interested parties relating to the 
Guidance. These questions and responses are intended to provide clarification and/or additional instruction 
relating to Health Plan contracts and networks. 

The use of the term “Health Plan” in this document is intended to be inclusive of Prepaid Health Plans (as 
defined in G.S. § 108D-1(30)), entities contracted as PIHPs for Behavioral Health I/DD Services for Medicaid 
Direct, and Subcontractor Network Vendors (such as for Pharmacy services, vision care services, or NEMT) who 
are contracted with a PHP and/or a PIHP for Behavioral Health I/DD Services for Medicaid Direct. 

Frequently Asked Questions and Responses 

Note: Questions 1 and 2 were published in the Guidance under Section 3. No changes have been made. 

1. Question: What if a provider wishes to participate in a Standard Plan Health Plan’s network but only to be part of 
the Standard Plan’s BH I/DD Tailored Plan program network established under a Standard Plan/BH I/DD Tailored 
Plan partnership?  
 
Answer: Given that a Standard Plan Health Plan’s network is open to “any willing provider”, a provider who 
wishes to participate only in the Standard Plan’s BH I/DD Tailored Plan program network through the Standard 
Plan Health Plan’s partnership with a BH I/DD Tailored Plan Health Plan may contract with the Standard Plan 
Health Plan/Subcontractor/Broker just for this purpose. 

 
2. Question: What if a Standard Plan Health Plan is partnered with multiple BH I/DD Tailored Plan Health Plans and 

a contracted provider wishes to participate only in one BH I/DD Tailored Plan program’s network?  
 
Answer: A Standard Plan Health Plan who utilizes its Standard Plan program network with multiple BH I/DD 
Tailored Plan programs shall allow a provider to choose the BH I/DD Tailored Plan program networks with which it 
will participate and with which networks it will not participate. 

 

Note: Questions from this point onward are new questions not previously published. 

3. Question: May a BH I/DD Tailored Plan and its partnering Standard Plan coordinate on the content of the 
Standard Plan’s amendment to existing provider network participation agreements prior to the submission of the 
amendment to the Department?  
 
Answer: Yes. Nothing in this guidance is intended to prohibit a Standard Plan from coordinating and discussing 
with its partnering BH I/DD Tailored Plan the Standard Plan’s amendment prior to submission of the amendment 
to the Department for acceptance. The Department encourages partners to work together to assure the 
amendment(s) submitted are compliant with the Tailored Plan contract and that the two parties are in agreement 
before the amendment(s) are submitted to the Department  
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4. Question: Please confirm that the Standard Plan should submit the amendment template for the Tailored Plan 
product to the Department for approval.  
 
Answer: Yes, each Health Plan who is using an amendment with existing network participation agreements is 
required to obtain approval of its amendment. Per the Standard Plan Contract and BH I/DD Tailored Plan 
Contract, all provider contract templates must be submitted to the Department for review and acceptance, 
including new amendments, appendices, addenda, or attachments that make up the provider contract template. 

 
5. Question: Once the Department approves the Standard Plan templates, can they be used prior to approval for 

the SAME templates through the Tailored Plan submission?  
 
Answer: A Health Plan may use filed provider contract documents before their acceptance as long as the 
provider is informed the document is subject to change. A Standard Plan need not wait for their partnering BH 
I/DD Tailored Plan to receive approval of the amendment. 

 
6. Question: Is there an expectation that the Standard Plan submits and receives approval to the Good Faith 

Contracting policy in advance of any templates being used?  
 
Answer: The guidance indicated that the Good Faith Contracting Policy is not required to be updated with the 
outreach program until the appropriate health plan contract with DHHS is amended, but a Health Plan may update 
the policy before that point if it chooses. 

 
7. Question: Does this guidance also apply to a Health Plan building a “new” network in a new region?  

 
Answer: To the degree that a Health Plan has existing network providers who are located in the new region 
and/or who are in a border area to the region and provide services to beneficiaries who reside in the new region, 
then yes, the Health Plan could leverage those existing network participation agreements as outlined in the 
guidance document. 

 
8. Question: Does a Health Plan need to apply the “outreach plan” to the new providers joining the network or only 

to the existing one?  
 
Answer: The outreach plan is intended for existing network providers. Health Plans should ensure that a contract 
with a newly contracted provider clearly outlines the programs’ networks that the provider has agreed to join. That 
could be accomplished through a product attachment/addendum/amendment or other contractual provision 
included as part of the base provider contract template. 

 
Note: Questions 9 and 10 and responses were recently posted in the general TP FAQ tracker. 
 

9. Question: Do LME/MCO's leveraging the current BH/IDD Network and sending amendments to current par 
providers have to develop an outreach program and update the Good Faith Contracting Policy or is this specific to 
the Standard Plan leveraging the SP network to build the TP Physical health network?  
 
Answer: The idea of the outreach program is to ensure that existing network providers are informed of the 
addition of the new program and have some context for the amendment if the health plan is leveraging existing 
contracts to build the network for the new program.  The provisions were intended to apply to any Health Plan as 
referenced in the guidance.   The update to the Good Faith Contracting (GFC) policy is optional at this point, but 
the Department intends to update the Standard Plan and Tailored Plan contracts to require the GFC policy to be 
updated as indicated. 
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10. Question: Do both the LME/MCO and SP partner have to develop separate outreach programs – such as one for 
providers under a LME/MCO network and the other for providers under the SP network  
 
Answer: Any entity who is leveraging an existing network and existing provider contracts to build a new 
program's network is expected to have its own outreach program for its existing network providers.  In the case of 
Tailored Plan (LME/MCO) and Standard Plan partners, the two entities could develop the outreach together, but 
each entity is responsible under the guidance to provide outreach to its existing network providers. 

 
11. Question: Please confirm that the BH I/DD Tailored Plan should approve the Standard Plan’s amendment before 

the Standard Plan sends to the Department   
 
Answer:  Refer to Question 3.  

 
12. Question: In regard to Section 1.A.1. of the Guidance and the use of the word “and” when referring to 

amendments and stand-alone contracts. This implies that both are required for any provider. Please provide 
clarification whether Health Plans can use an amendment or a stand-alone contract.  
 
Answer:  Consistent with previous position taken by the Department, a provider always has the ability to request 
a stand-alone Medicaid related network participation agreement from a Health Plan, and the Health Plan is 
required to have such an agreement available.  

 
13. In regard to Section 1.A.4. of the Guidance and the requirement to amend the existing network participation 

agreements to bring the agreement into compliance with any applicable provider contract standards across any 
applicable NC Medicaid program, please clarify whether a Health Plan should add existing language to the 
Medicaid attachment or a separate attachment.  
 
Answer: A Health Plan is free to choose the vehicle it uses to amend an existing network participation agreement 
to comply with any new or different standards from the new NC Medicaid program.   

 
14. Question: In regard to Section 1.A.5. of the Guidance and the requirement to have stand-alone provider network 

participation agreements where the agreement is inclusive of a single NC Medicaid program only, please provide 
clarification if multiple agreements will be required to satisfy this scenario if a participating provider decides to 
participate in a new program.   
 
Answer:  Refer to Question 13.  
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